Spania nu este o ţară tradițională pentru imigrație, precum Germania, Franţa sau Regatul Unit, dar în primul deceniu al acestui secol, datorita boom-lui imobiliar, a devenit destinaţia preferată a imigranților economici, atrăgând importante grupuri de populație din America Latină, Maroc și bineînțeles din România.
Spania a ajuns în momentul de faţă să deţină cel mai mare procentaj de angajați necomunitari, conform unui studiu realizat de ADECO, una dintre cele mai importante agenții de resurse umane.
8,3% din totalul forței de muncă din Spania provine din afara Uniunii Europene, față de media celor 28 de state comunitare care este în prezent de doar 4%. Totalul străinilor care muncesc în Regatul iberic e de peste 1,6 milioane, reprezentând aproape 13% din populația activă care are un loc de muncă, în ciuda faptului că în ultimii ani de criză și recesiune economică numărul acestora a scăzut cu 23 de procente. Raportându-ne la cifrele absolute ale UE în materie de muncitori necomunitari, în Spania lucrează 1 din 6, adică aproape 17% din totalul Uniunii.
Numărul cel mai mare de muncitori necomunitari continuă să se afle în Germania, peste 2 milioane de persoane. De fapt, împreună cu Italia, Spania și Germania găzduiesc cel mai mare număr de muncitori care provin din afara granițelor comunitare, 60% dintre cei peste 8,6 milioane câți își desfășoară activitatea în toate cele 28 de state ale Uniunii, adică peste 5 milioane de străini.
În partea inferioară a acestui clasament, în afara unor țări precum România, Portugalia sau Polonia, cunoscute ca fiind exportatoare de forță de muncă, se află state precum Franța, Suedia și Olanda, cu procente care variază între 4 și 5%.
Așa cum spuneam, în Spania sunt înregistrați la serviciile de asigurări sociale peste 1, 6 milioane de angajați străini, dar numărul acestora se află într-o continuă scă