Reales în 2009 după rescrierea Constituției, preşedintele bolivian Evo Morales se pregăteşte pentru alegerile din 2014, pentru care nu are încă un contracandidat serios, el înlăturându-i din propriul partid sau de pe scena politică (prin condamnări sau forțându-i să plece în exil) pe cei care i-ar fi putut amenința dominația.
Bolivia se află pe locul doi în America de Sud din punct de vedere al rezervelor de gaz natural deținute, imediat după Venezuela şi a 40-a la nivel mondial. În sud, în deşertul de sare Uyuni, Bolivia are cele mai mari rezerve de litiu la nivel mondial, acesta fiind folosit la fabricarea telefoanelor mobile de ultimă generație. În ciuda acestor resurse naturale importante, Bolivia nu beneficiază de o dezvoltare pe măsură. De 8 ani, Bolivia are un guvern stabil, socialist, condus de Evo Morales, şef al cultivatorilor de coca sau cocaleros şi unul dintre cei mai fideli aliați ai fostului preşedinte venezuelean Hugo Chavez.
Revoluția socialistă parțială (2005-2013) şi Evismo
Cum ajungi în La Paz te întâmpină fața zâmbitoare a preşedintelui Evo Morales de pe tot felul de panouri care laudă programe guvernamentale precum planul de a construi un teleferic între oraşul de jos, din vale, şi oraşul satelit de sus, El Alto, unde locuiesc cei mai săraci cetățeni. Ajuns în camera de hotel, dai drumul la televizor şi tot despre Evo se vorbeşte! Mai ales că, la începutul lunii iulie când am ajuns eu acolo, acesta a fost victima unui incident diplomatic major, atunci când, întorcându-se de la Moscova, avionului său i-a fost interzisă survolarea Franței şi Spaniei, acuzat fiind că îl transportă la bord pe Edward Snowden. Omniprezența preşedintelui este notabilă în capitala de facto, La Paz1, dar nu şi în oraşele a căror administrație îi este opusă, precum Sucre sau Santa Cruz.
Ales pentru prima dată î