O suprafaţă declarată eronat, sau nişte bani pentru „înmormântare” nedeclaraţi. Nişte greşeli aparent inofensive, dar plătite scump de maramureşeni. Numai datele strecurate în declaraţiile APIA de fermieri se cifrează la 13 milioane de euro, bani pe care maramureşenii trebuie să-i restituie.
Nu avem cazuri răsunătoare de fraude pe bani europeni sau pe banii statului, dar avem greşeli mici şi dese care însumate înseamnă milioane de Euro. O greşeală minoră, aparent inofensivă, poate însemna bani buni, care trebuie restituiţi, şi executări silite. Au păţit-o mii de maramureşeni cu ajutoarele de încălzire. Motivul? Cei mai mulţi nu au declarat că şi-au adunat la CEC, cu greu, câţiva lei pentru înmormântare. Finanţele i-au descoperit, iar acum trebuie să dea banii înapoi.
De departe, însă, cele mai frecvente şi mai costisitoare „greşeli” cu iz de fraudă au loc în rândul beneficiarilor de subvenţii APIA. Din 2007 până acum, banii pe care fermierii maramureşeni au trebuit sau trebuie să-i restituie se ridică la 13 milioane de Euro. E mult, e puţin?
Directorul APIA Marmureş, Florin Urs, spune că nu, suma reprezintă numai 2% din totalul plăţilor efectuate în Maramureş. Numai că valoarea plăţilor nelegale şi implicit a banilor pe care fermierii maramureşeni vor fi nevoiţi să-i restituie nu e neapărat aceasta, deoarece controalele se efectuează pe eşantioane. Aşa că, o plată încasată nelegal anul cesta poate fi depistată abia peste 5 ani: „Am recuperat peste 11 milioane de Euro. Nu-s considerate fraude sunt plăţi necuvenite, deoarece la controale ulteriore s-a dovedit fie că acei fermieri aveau suprafaţa mai mică, fie că acea suprafaţă nu era lucrată corespunzător, nu şi-au îndeplinit toate condiţiile pe care şi le-au asumat la cererea de sprijin şi care erau prevăzute de lege. Nu toţi fermierii, 40.000 câţi depun cerere într-un an, sunt contro