Primăria comunei Avram Iancu organizează duminică, 1 septembrie, evenimentul de inaugurare a Complexului muzeal “Avram Iancu”, reabilitat cu fonduri de la Ministerul Culturii. Lucrările incluse în proiectul “Reabilitare muzeu memorial Avram Iancu (consolidare, restaurare, punere în valoare)” au început în 2010 şi au fost finalizate în acest an, cu un buget de 4,8 milioane lei.
Complexul care cuprinde Casa memorială “Avram Iancu”, muzeul, şcoala şi biserica din localitate vor fi deschise oficial vizitatorilor, de la începutul lunii septembrie. Proiectul de reabilitare a muzeului din satul Inceşti, comuna Avram Iancu a cuprins lucrări de arhitectură, la instalaţiile electrice interioare şi exterioare, de consolidare a fundaţiilor, pereţilor subsolului şi a structurii de lemn şi a gardului. În plus, a fost realizat şi montat bustul eroului naţional Avram Iancu.
Proiectul a fost o iniţiativă a Primăriei Avram Iancu şi Consiliului Judeţean Alba şi a vizat dezvoltarea turismului în zonă prin valorificarea patrimoniului existent.
Autorităţile locale au pregătit un program, duminică, începând cu ora 10.00, când va fi dezvelit bustul eroului naţional. Manifestările continuă de la ora 11.00 cu slujbă de Te Deum, cuvântul oficialităţilor, depunere de coroane şi un moment evocator: “Avram Iancu şi cauza naţională: devotament şi acţiune”.
În program mai sunt incluse un spectacol de muzică patriotică, vizitarea casei memoriale şi a Muzeul Memorial “Avram Iancu”.
Muzeul este adăpostit în casa construită în jurul anului 1800 de către părinţii lui Avram Iancu, Alexandru şi Maria. Este o casă tipic moţească, din 1801, cu acoperiş ţuguiat şi terminat cu patru arcade semicirculare. Anexele au fost construite în anul 1924 de către Asociaţia ASTRA din Sibiu. Până în 1972 anexele casei au servit ca săli de clasă pentru şcoala primară din satul Inceşti. În 1972