Anul acesta s-au împlinit 27 de ani de la explozia de la Cernobîl, atunci când reactorul numărul 4 al centralei nucleare a explodat. Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa încercând să salveze pe alţii, iar cei care au văzut miezul reactorului au murit aproape instant.
Imediat după explozia de pe 26 aprilie 1986 au urmat un incendiu şi o serie de explozii adiţionale, iar miezul reactorului supraîncălzit (cunoscut în popor ca "piciorul elefantului") a început să se scufunde încet în sol. Astfel, toţi muncitorii de la faţa locului care au apucat să vadă cu ochii lor miezul reactorului, au murit la câteva minute după, întrucât reactorul distrus emitea în acele momente între 3.000 şi 30.000 de roentgeni pe oră. Ce înseamnă topirea miezului reactorului?
La Cernobîl miezul reactorului a devenit "piciorul elefantului", o masă mortală de material radioactiv şi nisip topit de caldură intensă, care a afectat direct sau indirect milioane de oameni. Masa lavei din reactor este de două tone, deşi avea un volum de doar câţiva metri pătraţi.
"Piciorul elefantului" a fost fotografiat pentru prima şi ultima dată în decembrie 1986, prin una dintre ferestrele reactorului. Întrucât nu se puteau apropia de bucata de lavă localizată sub reactor, cei desemnaţi să aducă informaţii de la faţa locului au folosit o cameră foto mobilă care s-a stricat şi ea ulterior din pricina radiaţiilor. Atât cel care a făcut poza cât şi cei care au văzut "piciorul elefantului" la câţiva metri cel mai probabil au murit ulterior. Explozia, în cifre
Cifrele exploziei de la Cernobîl din aprilie 1986 sunt înfiorătoare: 300 km pătraţi interzişi oricărei activităţi umane. Un oraş cu 49.000 de oameni abandonat. 254 de morţi şi 600.000 de oameni afectaţi de radiaţii Vezi AICI "piciorul elefantului"!