Ajutate inclusiv de iesirea zonei euro din recesiune, tările din Europa Centrală şi de Est au reşit să atragă investitori în ultimele săptămâni, în contextul retragerilor masive de capital de pe alte pieţe emergente, după semnalele transmise de banca centrală a SUA privind reducerea lichidităţii, scrie Wall Street Journal intr-o analiza pe aceasta tema.
In ultimele trei luni, Bursele din Europa Centrală şi de Est au crescut în medie cu 1,2%, faţă de o scădere de 7,5% a indicilor de pe pieţele emergente la nivel mondial, potrivit datelor MSCI. Eliminant din calcul acţiunile companiilor ruseşti, afectate puternic de scăderea cotaţiilor internaţionale la materii prime, pieţele emergente din Europa au crescut cu 2,3% în aceeaşi perioadă.Monedele din regiune, precum zlotul polonez sau leva bulgărească, s-au apreciat totodată faţă de dolari, în timp ce rupia indiană şi lira turcească s-au prăbuşit la minime istorice.
Puşi în faţa unor posibile pierderi pe pieţele emergente din Asia sau America de Sud, investitorii s-au orientat către active precum forintul unguresc sau acţiunile băncilor din Cehia şi pariază astfel că revenirea economică din Europa de Vest va creşte cererea pentru automobilele, electrocasnicele şi alte bunuri fabricate în Europa de Est, notează Wall Street Journal."Europa Centrală şi de Est a devenit o zonă relativ sigură în rândul pieţelor emergente", comentează pentru WSJ un analist de la Record Currency Management, cu active de 36 miliarde de dolari în administrare. El a precizat că fondul a investit în trimestrul al doilea în forint şi zlot.
Multe dintre ţările afectate de trendurile din ultima perioadă, precum Turcia şi India, au deficite comerciale mari şi se bazează pe investiţii străine pentru a acoperi acest gol. Investitorii se arată îngrijoraţi de capacitatea acestor ţări de a-şi achita importurile şi a-şi refinanţa dator