Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni, care va diversifica resursele de aprovizionare ale Republicii Moldova, nu are de ce să supere Rusia, deoarece atât România, cât şi statul moldovean au relaţii foarte bune cu "Marele Vecin", iar locuitorii au dreptul la gaze ieftine, spune premierul Ponta.
Şeful Guvernului de la Bucureşti a fost prezent în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. Inaugurarea a fost organizată marţi, când este sărbătorită aniversarea a 22 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.
Prin gazoduct se urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, cu diversificarea surselor de alimentare cu gaz.
Întrebat de jurnalişti dacă această investiţie, inaugurată chiar de ziua independenţei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a răspuns că nu crede că autorităţile ruse se vor "supăra".
"Când începem un proiect, nu mă gândesc cine se supără, mă gândesc cine beneficiază (...) Nu cred că se supără, nu are de ce să se supere cineva, avem relaţii foarte bune cu Marele Vecin, noi şi dumneavoastră (autorităţile moldovene-n.r.), dar aici vorbim de dreptul fiecărui locuitor din Republica Moldova şi din România de a avea un preţ la gaze mai mic şi de interesul economic (...) Nu cred că se supără nimeni; dacă se supără, îi împăcăm", a spus Ponta.
El a arătat că România va avea în 2018 o producţie de gaze naturale suficientă pentru acoperirea consumului şi că strategia energetică a ţării include şi relaţia cu Republica Moldova.
Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europ