Cei patru dascăli şi cei 150 de elevi ale căror lucrări au fost trimise la corectare tremură la gândul că ar putea fi cercetaţi penal în această anchetă.
150 de lucrări “suspecte” de la mai multe licee din Drobeta-Turnu-Severin au fost trimise de către anchetatori, la recorectare, pentru a stabili dacă notele reflect cele scrise de elevii care au susţinut examenul. Potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor există suspiciuni cu privire la veridicitatea acestora. Cel mai des în acest lucrări sunt situaţiile în care în afară de scrisul elevului care a semnat lucrarea mai există şi scrisul unei alte personae, ceea ce îi duce pe anchetazori la ipoteza că lucrările au fost completate de alte personae posibil chiar de către dascălii implicaţi în acest dosar.
Direcţia Generală Anticorupţie Mehedinţi a organizat în ziua de 8 iulie a.c., chiar ziua afişării rezultatelor parţiale la examenul de Bacalaureat 2013, mai multe descinderi în Drobeta Turnu Severin, în timpul cărora au fost ridicaţi patru dascăli acuzaţi că sunt implicaţi în producerea unor fapte de corupţie la examenul de Bacalaureat din acest an.
Ofiţerii DGA au zăbovit atunci mai multe ore la casa profesorului pensionar de limba română, Marius Arbănaşi, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Odobleja”, care a făcut parte din comisia de evaluare şi care era la vremea aceea suspectat că ar fi luat mită pentru a modifica notele elevilor. Dascălul a şi fost reţinut iniţial pentru 24 de ore şi introdus în arestul IPJ Mehedinţi, pentru ca apoi un magistrat de la Tribunalul Mehedinţi să-l pună în libertate. Alături de dascăl au mai fost ridicată fiica acestuia şi alte două profesoare, eliberate însă imediat după audierile din ziua de 8 iulie.
Anchetatorii au găsit la locuinţa profesorului Marius Arbănaşi 15.000 de lei şi 2.500 de euro
Avocatul profesorului, Marius Arbănaş, Marian Valon