Micii patroni pot depune, de astăzi, cereri pentru a obţine un ajutor de minimis de la stat. Aceste ajutoare financiare se acordă sub formă de sume nerambursabile în procent 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro pentru firmele care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi. Bugetul anual alocat schemei de ajutor de minimis este de 500 milioane lei.
Această facilitate se adresează firmelor care nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare. Solicitanţii acestor ajutoare trebuie să fie înregistraţi ca societăţi comerciale sau societăţi cooperative, să se încadreze în categoria IMM-urilor, să desfăşoare activitate economică. Potrivit Ghidului Solicitantului, firmele trebuie să prezinte un plan de investiţii pentru care se solicită finanţarea, cu evidenţierea cheltuielilor eligibile, dar şi „un studiu tehnico-economic din care rezultă viabilitatea proiectului de investiţii şi eficienţa economică a întreprinderii solicitante în următorii 3 ani de la finalizarea investiţiei“.
Pentru a beneficia de ajutor de minimis, firmele trebuie să obţină un acord pentru finanţare din partea Ministerului Finanţelor Publice. Cererile de acord pentru finanţare se vor înregistra on-line. Numai întreprinderile care au cereri de acord pentru finanţare înregistrate on-line pot depune sau transmite prin poştă sau alte servicii de curierat Cererea de acord pentru finanţare însoţită de documentele justificative, în perioada comunicată prin Recipisa de înregistrare on-line. „După validarea înregistrării on-line, Cererile de acord pentru finanţare, însoţite de documentele justificative, se depun sau se tran