Washingtonul şi statele aliate analizează mijloacele intervenţiei militare în Siria, iar rebelii sirieni au fost înştiinţaţi de statele occidentale că urmează o lovitură împotriva regimului al-Assad în următoarele zile, după cum spun surse din Istanbul. Damascul a anunţat că dacă va fi atacat va răspunde cu mijloace de apărare care vor surprinde lumea. Cât despre ancheta ONU, regimul Assad a anunţat că a fost amânată pentru miercuri.
Secretarul de stat american John Kerry a acuzat directregimul sirian că încearcă să distrugă dovezile atacului cu arme chimice de săptămâna trecută şi obstrucţionează misiunea ONU. De asemenea, un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron a calificat atacurile cu arme chimice ca fiind „absolut oribile“, situaţie care cere o intervenţie a comunităţii internaţionale, scrie Agerpres. Astfel, Marea Britanie dezbate posibilitatea unui atac armat. Premierul britanic şi-a întrerupt de luni vacanţa şi a convocat Parlamentul joi, în şedinţă de urgenţă, pentru a discuta situaţia din Siria şi posibilitatea unui atac militar.
Premierul britanic i-a răspuns liderului rus Vladimir Putin, care i-a spus că încă nu există nici o dovadă că Damascul a declanşat un atac chimic asupra civililor, că sunt „puţine îndoieli“ că regimul dictatorial a săvârşit asemenea crime. Moscova a emis avertismente către comunitatea internaţională şi a anunţat că regretă amânarea decisă de americani a reuniunii bilaterale Rusia-SUA, privind Siria. La rândul său, Iranul a atenţionat că implicarea occidentalilor în război va atrage consecinţe grave asupra regiunii.
Tot marţi, oficialii iordanieni au afirmat că ţara lor nu va fi o „rampă de lansare“ pentru o intervenţie militară în statul vecin. Mai mult, atacul militar asupra Damascului fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU a fost respins de Italia. În context, Phenianul a încercat s