Comentariile internaţionale la situaţia din Siria nu par să mai pună în discuţie dacă va avea loc o intervenţie militară în Siria, ci când se va întâmpla acest lucru. Preluând declaraţii ale oficialilor americani şi britanici, presa arabă e de părere că intervenţia nu va fi posibilă mai devreme de două săptămâni, având în vedere că atât preşedintele Obama, cât şi primul ministru britanic Cameron, au nevoie de acordul Congresului, respectiv, al Parlamentului de la Londra (convocat deja pentru sfârşitul acestei săptămâni), ambele aflate încă în vacanţă, pentru acordul asupra unei intervenţii militare.
Întretimp cancelariile occidentale nu par să renunţe la eforturile diplomatice, în încercarea de a obţine o alternativă la acţiunea militară. (Fiecare eşec însă din zona negocierilor se resimte aproape imediat în nivelul de încordare al forţelor militare aflate în stare de mobilizare în zonă şi care nu aşteaptă decât decizia comandanţilor lor supremi. În acest context, surse din regiune au afirmat că armata siriană ar fi primit deja ordin să părăsească bazele şi să meargă către diferite zone din ţară, după ce responsabili occidentali au precizat că intervenţia va fi scurtă şi va viza distrugerea capacităţii militare a regimului sirian).
Deşi acuzate că grăbesc şi cumva anticipează prin declaraţiile secretarului de stat Karry concluziile echipei de inspectori ONU care încearcă să descifreze culisele atacului chimic de la al-Ghouta, Statele Unite au continuat acţiunile diplomatice în regiune încercând, se pare, să ajungă la o înţelegere cu Iranul. Surse spun că Jeffrey Feltman, trimis al secretarului general ONU la Teheran cu misiunea de a discuta chestiunea siriană, şi fost ambasador american la Damasc, bun cunoscător al zonei, ar fi avut şi o astfel de misiune pe lângă autorităţile iraniene. Tot luni, un alt oaspete important – sultanul Omanului - a ajun