Candidaţii celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului din acest an au susţinut ieri prima probă scrisă a examenului, cea de limba şi literatura română. Din cei 1.720 de absolvenţi ai ciclului liceal înscrişi pentru a susţine proba de ieri, 357 au absentat.
Totodată, doi elevi suceveni au fost eliminaţi din examen, aceştia fiind surprinşi încercând să copieze. Unul este absolvent al Seminarului Teologic „Mitropolit Dosoftei” Suceava (elevul a susţinut testarea la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava), iar celălalt este absolvent al Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, unitate unde a susţinut şi proba. Cei doi tineri nu mai au voie să susţină examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni.
Variante diferenţiate, în funcţie de profilul candidaţilor
Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa şcolară, din care, în dimineaţa zilei de ieri, a fost extrasă varianta de subiect cu numărul 8. Subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de siguranţă de către toate cele opt de centre de examinare desemnate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.
Anul acesta, pentru prima dată,elevii au primit două tipuri de subiecte, unele adaptateprofilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic.
La subiectul al III-lea, cel ce de regulă dă cele mai mari bătăi de cap candidaţilor, elevii de la uman si pedagogic au avut de redactat un eseu în care să comenteze relaţia dintre două personaje dintr-o operă dramatică studiată.
Absolvenţii de clasa a XII-a de la profilul real sau tehnologic au primit, la subiectul al III-a, o cerinţă ce viza redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuia prezentată relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.
„Mai uşor, dar tot greu”
M