Astăzi are loc Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR), la care vor participa cei mai importanţi membri ai corpului diplomatic şi consular din România, dar şi premierul Victor Ponta.
Cu ce vin ambasadorii în faţa premierului? Dacă la nivelul întregii economii exporturile României au crescut în ultimii zece ani, valoarea triplându-se de la 15 miliarde de euro în 2003 până la 45 de miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, nu acelaşi lucru s-a întâmplat la nivelul unor ţări precum Grecia, Ucraina şi Italia, către care exporturile României au scăzut sau au înregistrat creşteri foarte mici.
Astfel, exporturile României către Grecia au scăzut în perioada 2008-2012 cu mai mult de 8%, la 0,5 miliarde de euro, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În aceeaşi perioadă, exporturile au crescut cu 36%. De la jumătatea acestui an, ambasador al României în Grecia este Lucian Fătu, 54 de ani, care anterior a ocupat funcţii similare în Finlanda şi Estonia. Anterior, această funcţie a fost ocupată de Mihai Ricci. O altă ţară unde exporturile din România au avut de suferit a fost Ucraina, ţară către care valoarea bunurilor româneşti trimise a fost de 0,8 miliarde de euro, în creştere cu doar 1% faţă de anul 2008. Cornel Ionescu este ambasador al României la Kiev de la finalul anului 2010. Anul trecut n-a reuşit să menţină Ucraina în top zece cele mai importante pieţe de export din România, ţara fiind devansată de Polonia, unde România a exportat bunuri în valoare de 1,08 miliarde de euro. Un alt ambasador care ar trebui să fie certat este cel al Italiei, unde valoarea exporturilor din România a crescut cu doar 5% faţă de 2008. De la începutul anului ambasador al României în Italia este Dana-Manuela Constantinescu.
Pe de altă parte, ambasadorii cu cele mai bune rezultate au fost cei ai R