Planul autorităţilor locale de a introduce cursele RATUC şi în comunele din vecinătatea Clujului a fost amânat pe anul viitor. S-a înfiinţat o asociaţie de transport metropolitan, dar aceasta nu poate funcţiona până când nu expiră licenţele operatorilor privaţi care asigură transportul public în afara Clujului. Acestea au fost prelungite de către Ministerul Transporturilor până la sfârşitul lui 2013, spre nemulţumirea primarilor din zona metropolitană.
Licenţele operatorilor privaţi de transport au fost prelungite până la finele acestui an, astfel că primarii din zona metropolitană se văd nevoiţi să-şi amâne planul de introducere a curselor RATUC în comunele din jurul municipiului Cluj-Napoca. "Cineva doreşte să prelungească aceste autorizaţii", spune primarul din Chinteni, Lucia Suciu. "Firesc ar fi fost să lase la latitudinea fiecărei comune să aleagă mijlocul de tranport pe care să-l utilizeze. Până acum 6-7 ani am funcţionat cu RATUC şi cetăţenii erau foarte mulţumiţi. Astăzi sunt nemulţumiţi de preţul biletelor, de curse".
Deşi este membru vechi în PSD, Lucia Suciu, nu se fereşte să critice puterea pe tema transportului în comune."Eu sper totuşi ca guvernanţii să gândească pentru comunităţi, pentru cei care le-au acordat votul de încredere şi să facă ce e mai bine, nu doar interese, să protejăm o anumită firmă", spune ea.
În momentul de faţă, cursa Regiei de Transport Urban Cluj-Napoca care merge spre Chinteni face cale întoarcă chiar înainte de a intra în comună. Vezi imagini în materialul video
Şi primarii din Floreşti şi Apahida şi-au manifestat anterior intenţia de a apela la serviciile RATUC, iar preşedintele Consiliului Judeţean spune că va analiza problema. "Faptul că nu s-au licitat acele trasee a dus la o prelungire a vechii licitaţii", spune preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. "Nu s-a făcut licitaţie la nivel n