Republica Moldova se clasează pe locul 18 întrun clasament global al descreşterii populaţiei apte de muncă până în 2030, conform unui raport global Oxford Economics.
Datele naţionale arată că această tendinţă de descreştere a forţei de muncă a început în 2012.
Întreaga lume intră pe teritoriul încă nefamiliar al îmbătrânirii globale, până în 2050 numărul celor cu vârsta de 60+ atingînd cifra de 2 miliarde, sau 22% din populaţia lumii, iar cei cu vârsta 80+ vor atinge 4%. Cota acestor două grupuri în numărul total al populaţiei este cea mai mare din întreaga istorie, dată fiind şi creşterea speranţei de viaţă.
Această schimbare în piramida demografică riscă să ducă la o micşorare a pieţei forţei de muncă şi a ratelor de economisire, aplicabile atât pentru ţările dezvoltate, cât şi cele în curs de dezvoltare, cea din urmă, în care se plasează şi Republica Moldova, înfruntând pericolul de a îmbătrâni înainte de a cunoaşte o dezvoltare economică.
Începutul sfârşitului
Europa, ca de altfel şi fosta URSS, a cunoscut un boom al ratei fertilităţii în anii postbelici. Însă începând cu mijlocul anilor 1990 în Republica Moldova a urmat o descreştere continuă, astăzi înregistrând cele mai mici rate ale fertilităţii, 39245 de nou-născuţi în 2012, de 2,5 ori mai puţini decât cei 94726 născuţi în 1986.
În Republia Moldova îmbătrânirea demografică s-a declanşat mai târziu în raport cu ţările europene dezvoltate. Nivelul procesului este încă redus, dar viteza cu care evoluează este mai ridicată. Modificările din structura de vârstă din ultimii zece ani au fost favorabile din punct de vedere socio-economic, datorită generaţiilor puţin numeroase din anii postbelici care alcătuiesc astăzi grupul de pensionari şi a creşterii continue a numărului populaţiei apte de muncă. Însă, începând cu 2012, se înregistrează o tendinţă de descreştere a populaţiei apte