Vârstnicii cu boli cronice pot avea probleme mai mari atunci când temperaturile depăşesc limita suportabilităţii. În aceste condiţii, poate fi nevoie de unele ajustări în administrarea tratamentelor.
Canicula poate crea agrava starea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, mai ales dacă au şi probleme de sănătate. Umiditatea specifică verii duce la creşterea eliminării de apă din organism, prin transpiraţie, prin urmare, apare deshidratarea. În cazul vârstnicilor, senzaţia de sete apare mai târziu, când deja sunt prezente semnele deshidratării, acestea incluzând durerile de cap şi crampele musculare.
Tratamentul hipertensiv, tolerat mai greu vara
Deshidratarea duce şi la creşterea numărului de bătăi cardiace, care poate fi resimţită sub forma unor palpitaţii. Din cauza creşterii consumului de oxigen în muşchiul cardiac, la temperaturi ridicate, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare au un risc mai mare de angină pectorală sau de agravare a insuficienţei cardiace. De asemenea, deshidratarea şi vasodilataţia indusă de căldură pot favoriza scăderea tensiunii arteriale, iar tratamentul hipertensiv poate fi tolerat mai greu. Medicamente precum betablocantele şi blocantele canalelor de calciu pot duce la scăderea tensiunii, la fel ca şi vasodilatatoarele, care determină o vasodilataţie suplimentară.
În perioada caniculei, persoanele cu hipertensiune trebuie să se prezinte la medic în cazul în care starea de sănătate li se înrăutăţeşte.
Dacă valorile sistolice ale tensiunii sunt mai mici sau egale cu 115 mmHg, medicul cardiolog poate recomanda scăderea dozelor de antihipertensive şi excluderea temporară a diureticelor.
Persoanele care urmează tratament cu diuretice au o probabilitate mai mare de a pierde electroliţi precum sodiul şi potasiu, care trebuie compensate printr-o hidratare corespunzătoare.
Există medi