Persoanele cu venituri mari din România va trebui să depună la Autoritatea Fiscală o declaraţie de patrimoniu şi venituri ale cărei elemente au fost detaliate într-un proiect de ordin publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe la începutul acestei săptămâni. Declaraţia de patrimoniu şi venituri a fost introdusă prin Ordonanţa 8/2013, iar depunerea formularului se face de către persoana investigată de Fisc la solicitarea acesteia şi numai în cazul în care Fiscul va constata discrepanţe majore între acumulările de avere şi veniturile declarate.
Hotărârea vine în contextul în care în România s-a angajat să verifice în mod special averile celor mai bogaţi oameni din România.
„Proiectul face referire la procedura de specială de verificare a averii persoanelor fizice, care a fost instituită începând cu 1 ianuarie 2011. Verificarea se desfăşoară în două etape. Are loc mai întâi o verificare netransparentă a averii, de care contribuabilul nu ştie, în care Fiscul face o analiză de risc, în baza căreia se determină persoanele care trebuie verificate. Acestora li se solicită apoi depunerea unei declaraţii de patrimoniu şi venituri. În a doua etapă persoanei investigate i se cer explicaţii cu privire la neregulile identificate, urmând apoi să se închidă cazul“, a declarat Emilian Duca, consultant fiscal.
Declararea tuturor bunurilor mobile şi imobile, a poliţelor de asigurare, cu excepţia asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), dar şi a cheltuielilor personale mai mari de 10.000 de lei sunt câteva dintre rubricile pe care Ministerul Finanţelor Publice le-a introdus în proiectul de ordin al ministrului de finanţe privid modelul declaraţiei de patrimoniu şi venituri.
Totodată, Finanţele vor să ştie ce tipuri de venituri, impozabile sau scutite de la plata taxelor, realizează contribuabilul. Un alt element care trebuie declarat sunt cheltuiel