Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că pachetul de servicii medicale de bază reprezintă „piatra de încercare a sistemului sanitar”.
În opinia ministrului, „pachetul aşează toate serviciile esenţiale pentru viaţa omului, de care trebuie să beneficieze toţi cetăţenii, atunci când au nevoie, indiferent dacă sunt asiguraţi sau neasiguraţi”. De altfel, în legătură cu proiectul de servicii medicale de bază „există o condiţionalitate în acordul cu FMI, cu termen de finalizare la 30 septembrie".
Proiectele majore, dezbătute regional
În urmă cu puţin timp, ministrul a anunţat că toate proiectele majore ale Ministerului Sănătăţii vor fi dezbătute regional. Astfel, în cadrul mai multor întâlniri în ţară, reprezentanţi ai societăţii civile, asociaţii de pacienţi, dar şi lideri de sindicat vor discuta împreună cu ministrul Eugen Nicolăescu cele mai fierbinţi teme ale reformei în Sănătate: legea malpraxisului, modificarea statutului spitalelor, creşterea veniturilor medicilor, precum şi pachetul de servicii medicale de bază.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că dezbaterile vor avea lor pe proiecte ce trebuie perfecţionate. Totodată, dezbaterile urmăresc rezolvara unor „grave probleme din sistem”.
„Pe agenda întâlnirii se vor afla: direcţiile de reformă privind restructurarea şi reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi; legea răspunderii civile a personalului medical ( malpraxis); proiectul de modificare a statutului spitalelor; principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
500 de dolari pe cap de locuitor în sistemul sanitar
România investeşte anual 500 de dolari pe cap de locuitor în sistemul sanitar. Ast