Am avut ocazia să fiu oaspete şi conferenţiar la cursurile ediţiei a XI-a a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului (12-16 august a.c.), cu tema „România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi N.A.T.O.”, organizată de Centrul Cultural din Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei.
Temele abordate în dezbaterile şi conferinţele programate pentru cei 80 de intelectuali români din jurul României şi din Balcani au vizat chestiuni foarte importante, atât pentru invitaţi, cât şi pentru instituţiile organizatoare: drepturile minorităţilor din România şi drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani; comunităţile româneşti din vecinătate între deznaţionalizare şi integrare europeană; şcoala şi biserica – factori de păstrare a identităţii etnice; istoria românilor de pretutindeni ca parte a istoriei naţionale; implicaţiile regionalizării asupra românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
Spre deosebire de alte cursuri estivale şi de alte universităţi „văratice”, aici, la Izvoru Mureşului, climatul întâlnirilor a fost unul elevat-ştiinţific, relevant-atitudinal şi însufleţit-naţional. O tradiţie conferită în timp de seriozitatea organizatorilor, de expresiile practice ale manifestărilor Sufletului Românesc în Mare Lucrarea Lui şi de purtarea de grijă a Î.P.S. Ioan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, prieten de nădejde al Revistei „Familia română”, publicaţie extrem de apreciată de către toţi participanţii.
Am avut ocazia să fiu oaspete şi conferenţiar la cursurile ediţiei a XI-a a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului (12-16 august a.c.), cu tema „România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi N.A.T.O.”, organizată de Centrul Cultural din Topliţa, în parten