Un incendiu declansat intentionat de cineva care vrea sa construiasca intr-o arie protejata sau un accident industrial (o deversare de petrol) pot face ca Parcul National Retezat sau Delta Dunarii sa-si piarda statutul de arie protejata si sa ajunga la cheremul rechinilor imobiliari. Aceasta prevedere face parte dintr-un proiect de Ordonanta pus in dezbatere publica de Ministerul Mediului. Documentul prevedere ca in cazul in care o arie naturala protejata este distrusa "in parte", isi poate pierde statutul. Asta in loc ca autoritatile sa se ocupe de refacerea zonei si protejarea ei. De asemenea, potrivit proiectului, pentru interventiile in zona, avizul administratorilor si custozilor (ONG-uri, Universitati) devine consultativ. Pana acum avizul era obligatoriu.
Proiectul incriminat de ONG-uri se afla pe agenda sedintei de Guvern de marti, informeaza un comunicat al Guvernului. Mentionam ca perioada de dezbatere publica prevazuta pe site-ul Ministerului Mediului inca nu s-a terminat.
Ariile naturale protejate sunt zone terestre sau acvatice in care exista specii de plante si animale salbatice, elemente si formatiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de alta natura, cu valoare ecologica, stiinifica ori culturala deosebita. Datorita acestor calitati, zonele respective au statut special de protectie.
Printre cele mai cunoscute arii naturale protejate din Romania sunt: Delta Dunarii, Parcul National Retezat, Parcul Natural Comana, Parcul National Apuseni, Muntii Maramuresului, Parcul Natural Vanatori Neamt etc.
Printre cele mai vizibile interese pe aceste zone se numara constructia de parcuri de eoliene, microhidrocentrale, defrisari de paduri, construirea masiva in interes turistic si proiecte imobiliare.
Desi aceste zone zone au fost afectate de-a lungul timpul