Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat, la Reuniunea diplomaţiei, că România trebuie să intensifice relaţiile cu ţările din vecinătatea estică, să se adapteze la schimbările din Orientul Mijlociu, Africa şi să continue demersurile pentru obţinerea unui mandat în Consiliul de Securitate ONU
El a menţionat că aceste obiective se adaugă parteneriatelor cu statele membre NATO şi UE.
"Orientul Mijlociu şi Africa sunt lumi în profundă schimbare în care România trebuie să se orienteze rapid, reînnoind legături vechi şi creând altele noi. Schimbările care au loc în multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa antrenează exigenţe noi nu numai pe plan social, ci şi în ceea ce priveşte modernizarea economiei, deschiderea şi integrarea pieţelor, refacerea sistemului educaţional, reconstrucţia instituţională. Toate acestea se traduc, la nivelul relaţiilor cu România, prin noi oportunităţi pentru ţara noastră", a arătat Antonescu.
El a menţionat că, pentru România, potenţialul reprezentat de aceste ţări se ridică încă deasupra realităţii raporturilor bilaterale şi acest lucru trebuie schimbat, Antonescu subliniind că este momentul ca România să valorifice şi să consolideze capitalul de încredere câştigat în regiune de-a lungul timpului.
"România trebuie să participe activ la soluţionarea unor probleme aflate pe agenda internaţională din anumite zone ale lumii, puse, contraproductiv, de diplomaţia noastră în trecut, din varii motive, între paranteze", a declarat Antonescu, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
Potrivit lui Crin Antonescu, România trebuie să-şi redefinească un proiect naţional în materie de politică externă, care să întrunească un acord cât mai larg la nivel politic şi să dea României oportunitatea de a se afirma în lume ca un actor activ şi angajat.
"Diplomaţia românească nu-şi poate îndeplini cu succes misiunea