A doua sesiune a Bacalaureatului a fost, la propriu şi la figurat, un mix între comedie şi tragedie. Dascălii se aşteaptă la pagini goale. Sursa: LIBERTATEA
Bacalaureatul de toamnă "şi-a arătat colţii", ieri, odată cu prima probă scrisă, la Limba şi literatura română. Cei peste 55.700 de candidaţi prezenţi la această probă au avut surpriza să constate că şi de data aceasta cel mai "valoros" subiect a fost complicat: comedie pentru profilul Real şi dramă, pentru cei de la Uman.
"Pfff, nu iau nici acum. Trebuia să scriu despre «O scrisoare pierdută», dar nu am ştiut", a exclamat la ieşirea din sala de examen, un elev al Liceului de Metrologie "Traian Vuia" din Capitală. De altfel, recunoaşte băiatul, toată vara a trăit cu speranţa că şefii de la Educaţie vor fi mai îngăduitori cu elevii participanţi la Bac-ul de toamnă. Iar dascălii spun că această mentalitate face ca cei promovaţi în a doua sesiune să se numere pe degete.
"Trebuie spulberat mitul conform căruia sesiunea din august a Bacului este mai uşoară. Aparent, un text dramatic este mai simplu decât unul poetic, însă elevii mizau pe roman. Acolo, măcar ar fi ştiut să povestească acţiunea. Cred că vom vedea multe pagini goale", spune Ilona Rizea, profesor de română la Colegiul Naţional "Jean-Monnet" din Ploieşti.
La fel de greu pentru toţi
Nici diferenţierea cerinţelor, anunţată de ministerul Educaţiei, spune dascălul, nu le va aduce puncte în plus, pentru simplul motiv că a lipsit cu desăvârşire: "La subiectul întâi, candidaţii de la real au primit un fragment din nuvela «Budulea Taichii», de Slavici, iar ceilalţi au avut unul din «Iubire magică», de Vasile Voiculescu. Asta e singura diferenţă, cerinţele sunt identice. La textul argumentativ, mi-e teamă că cei de la Real vor întâmpina probleme. Este posibil ca unii să nici nu ştie ce înseamnă «comunicarea în echipă»".
Profesoara