Pare un paradox, dar discrepanţa dintre numărul de turişti şi încasările slăbuţe ale comercianţilor de pe litoral este uşor de explicat: oamenii au avut bani să ajungă la mare, dar sunt mult mai chibzuiţi în ceea ce priveşte cheltuielile. Există însă şi o latură optimistă, bazată pe numărul mare de turişti din luna august. ”A fost o vară plină de evenimente, care a început bine, cu turişti în fiecare weekend. Cel puţin jumătate din vară, la început, încasările au fost mai mici, dar în august am avut trei weekend-uri de foc”, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării. ”Numărul de turişti a fost aproximativ acelaşi ca şi anul trecut. Restaurantele au avut însă încasări mult mai mici”, spune Tănase Barde, care deţine o unitate de cazare în Jupiter. Corina Martin a precizat că săptămâna viitoare va avea loc Bursa Litoralului, eveniment în cadrul căruia se trage oficial concluziile sezonului estival.
Îşi aduc de acasă apa şi sarmalele
Dacă turiştii care vin pe litoral sunt nevoiţi să plătească pentru cazare (oficial sau la negru), aceştia încearcă însă să facă tot posibilul pentru a economisi de la mâncare. 80% din ei vin cu apă plată şi minerală de acasă. Un alt hotelier ne-a spus că, deşi preţul de la bar pentru o bere era mai mic decât preţul de la alimentarele din staţiune, oamenii se aprovizionau de la marile centre comerciale, pentru a economisi 50 de bani pe sticlă. În Mamaia au existat cazuri de turişti care au scos tot ce se găsea în minibar pentru a-şi ţine acolo sarmalele, aduse de acasă, evident.
Oglindă oglinjoară, care-i cea mai vizitată staţiune din ţară?
Una dintre dilemele acestui sezon este care staţiune a atras cei mai mulţi turişti. Raportările Inspectoratului de Poliţie al Judeţului au zdruncinat teoria conform căreia Mamaia este cea mai căutată staţiune. IPJ a anunţat, la finele lunii iulie, că î