Este o supă foarte gustoasă, des întâlnită în restaurantele din Turcia. Cine a petrecut vacanta aici, ştie asta. Dacă tânjiţi după gustul sublim al savuroaselor bucate provenite din bogata cultură turcească, încercaţi această reţetă! Supa, care poate avea culoarea galbenă sau roşie, în funcţie de regiunea unde e preparată, vă ajută să rememoraţi minunatele clipe petrecute în compania aromelor desăvârşite de combinaţia ideală a plantelor.
Alchimie...
Spălăm lintea astfel: o punem în castron cu două-trei linguri de sare grunjoasă (dacă nu avem grunjoasă, putem folosi orice fel de sare), adăugăm apă călâie şi amestecăm uşor. Apa va deveni tulbure, o vărsăm şi mai spălăm încă de două ori... Doar prima dată punem sare... Apoi o lăsăm în apă rece. Tocăm ceapa cuburi mici, usturoiul îl trecem prin presă sau îl tocăm mărunt cu cuţitul.
Punem oala pe foc, adaugăm uleiul... Când uleiul s-a încins, adaugăm curcuma, boia dulce, chimen şi piper, amestecăm condimentele (această metodă se foloseşte pentru a intensifica gustul şi aroma condimentelor în mâncare) şi, imediat, punem ceapa... După ce s-a călit ceapa puţin, adăugăm şi usturoiul... apoi un pahar din stock-ul de carne (folosim stock de carne de pui/vită pentru un gust mai bun, dar putem folosi şi apă), lăsăm două-trei minute, după care vărsăm apa din castronul cu lintea roşie şi o punem în oală, adăugăm şi restul de stock, sare şi lăsăm pe foc mediu la fiert. Pentru a fierbe mai repede, folosim un capac şi, în funcţie de lintea folosită, poate fierbe între 20 şi 40 de minute... Când s-a fiert lintea, e gata supa! Adăugăm mentă uscată, oprim focul şi mai lăsăm supa încă vreo 5-10 minute cu capacul pus.
…şi culoare
Mai putem folosi şi bulion de roşii (1-2 linguri) sau pastă de chilli (o lingură) pentru gust şi culoare... Indiferent ce folosim, punem după