Centrul de Transfuzii Sangvine din Sfântu Gheorghe și-a dublat numărul de donatori în ultimii doi ani
În ultimii doi ani, Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) din Sfântu Gheorghe aproape că și-a dublat numărul donatorilor față de anii precedenți, iar numărul final pentru acest an se anunță a fi unul prolific: aproape 5.000 de donatori. Rezultatele acestea nu sunt unele care vin singure, iar în spatele lor stă munca managerului Claudia Savu și a echipei acesteia, formată din zece persoane.
Cu toate că donările merg foarte bine, iar CTS nu doar că reușește să acopere necesarul de sânge pentru spitalele din județ ci mai trimite și în marile centre precum Mureș, Cluj sau București și cu toate că la Sfântu Gheorghe se lucrează cu aparatură ultramodernă, există loc de și mai bine. Iar asta mai ales când vine vorba despre personal, căci în prezent CTS lucrează cu jumătate din necesar, în vreme ce există pericolul să piardă și din acești oameni, din cauza salariilor mici din sistem. În plus, partea superioară a sediului CTS va intra curând în modificări, deoarece sistemul electric al clădirii a fost suprasolicitat de aparatura ultramodernă cu care se lucrează și a început să cedeze. În acest sens, CTS a elaborat deja un proiect către Institutul Național de Transfuzii Sanguine, care a aprobat finanțarea lucrărilor.
Campaniile de donare reîncep în toamnă
Tocmai din cauza lipsei de personal, plus a perioadei de concedii, CTS nu a reușit să organizeze în această vară nicio campanie de colectare a sângelui, fie aceasta mobilă ori la sediu.
„Așteptăm ca lucrurile să-și intre în normal și plănuim să revenim cu campaniile de donare – atât alături de Pompieri sau Jandarmerie, cum am mai făcut, cât și prin campanii mobile, căci ne dorim să ajungem la acei locuitori ai județului din zone mai îndepărtate cu care nu prea avem ocazia să interacționăm”, a decl