Antreprenorii români consideră că sunt necesare simplificarea procedurilor şi reglementărilor fiscale, profesionalizarea urgentă a funcţionarilor publici, reducerea drastică a birocraţiei şi asigurarea predictibilităţii mediului fiscal, relevă datele studiului EY G20 Entrepreneurship Barometer 2013 (Barometrul antreprenoriatului în ţările G20), dat marţi publicităţii.
La capitolul educaţie, antreprenorii consideră că formarea antreprenorială trebuie începută cât mai devreme, din şcoala generală chiar, şi trebuie predată de antreprenori.
'De asemenea, antreprenorii apreciază că imaginea antreprenorului în societatea şi cultura românească trebuie echilibrată prin comunicarea în media a succeselor şi poveştilor oamenilor de afaceri români. Se generează, astfel, o schimbare de mentalitate nu numai publicului larg sau funcţionarilor cu care antreprenorii iau contact la nivelul instituţiilor, ci mai ales celor care realizează politicile şi măsurile publice cu privire la mediul antreprenorial şi care trebuie să valorifice aportul valoros pe care antreprenorii au demonstrat ca îl au pentru economiile din întreaga lume', a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.
Conform studiului EY, la nivelul Uniunii Europene antreprenorii au generat 67% din noile locuri de muncă, în 2012, fiind necesară o acţiune a ţărilor membre G20 pentru a stimula creşterea şi crearea de locuri de muncă.
Potrivit studiului, SUA, Australia, Canada, Coreea de Sud şi Marea Britanie sunt cele mai prietenoase ţări cu antreprenorii.
Barometrul oferă peste 40 de recomandări - cheie pentru guverne, antreprenori şi corporaţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor prin care antreprenoriatul poate stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.
Ţările mature conduc în clasament, dar pieţele emergente vin repede din urmă.
Astfel, atrage atenţia