Valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale - spaţii de birouri, retail şi industriale - ar putea ajunge la 200 milioane euro, nivel similar cu cel din 2012, investitorii fiind interesaţi mai ales de clădirile de birouri şi centre comerciale, a declarat Răzvan Iorgu, director general CBRE, informează Mediafax.
"Cele mai tranzacţionate proprietăţi în perioada perioada 2010- 2013 au fost clădirile de birouri (42%), urmate de centrele comerciale (40%) şi de spaţiile industriale (10%). Interesul pentru clădiri de birouri şi centre comerciale va continua să crească, având în vedere dezvoltarea acestor segmente şi apetitul tot mai mare pentru aceste proprietăţi. Astfel, nivelul din 2012 (peste 200 milioane de euro) ar putea fi egalat până la finalul anului 2013, însă cel din 2010 şi 2011 (peste 300 milioane de euro în fiecare an) este dificil de atins", a apreciat Iorgu, într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară.
Potrivit CBRE, volumul total investiţional din România a crescut cu 32% la 79 milioane de euro în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Proprietăţile prime din întreaga ţară continuă să fie atractive atât pentru investitorii internaţionali, cât şi pentru cei locali, o creştere a acestui interes fiind înregistrată pe piaţa de centre comerciale.
"Cei mai importanţi investitori din piaţă sunt fondurile internaţionale de private equity, fondurile de oportunitate şi investitorii locali privaţi. Atractivitatea pieţei este influenţată în special de stabilizarea mediului macro-economic, la care contribuie creşterea PIB de 1,7 – 2,2% şi stabilizarea inflaţiei la 3,1% prognozate pentru anul acesta", a explicat Iorgu.
De asemenea, cererea pentru terenuri cu autorizaţie de construcţie, pe care se pot dezvolta clădiri de birouri sau centre comerciale, rămâne puternică, potrivit CBRE,