Medicii care fac gărzi în cadrul centrelor de permanenţă vor primi bani mai mulţi. Potrivit unui ordin apărut în Monitorul Oficial zilele acestea, medicii de familie care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în cadrul acestor centre vor primi mai mult cu 16,6% pe ora de gardă. Ordinul mai specifică că din aceşti bani, medicii vor trebui să suporte şi cheltuielile pentru aprovizionarea cu materiale sanitare şi dotarea cabinetului cu trusă de urgenţă.
„Sumele alocate se utilizează pentru plata medicilor de familie şi asistenţilor medicali care participă la constituirea echipelor de gardă pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanenţă în condiţiile prevăzute de prezentele norme metodologice, precum şi pentru costurile aferente medicamentelor şi materialelor sanitare necesare pentru trusele de urgenţă ale centrelor de permanenţă care funcţionează în spaţii puse la dispoziţie de consiliile locale. Medicii de familie care participă la constituirea unui centru de permanenţă asigurând continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă, în spaţiul pus la dispoziţie de consiliul local, suportă şi cheltuielile cu dotarea şi menţinerea trusei de urgenţă cu medicamente şi materiale sanitare, situaţie în care tariful orar al medicului de 12,8 lei/oră se majorează cu 16,66%, adică 2,1 lei/oră, pentru fiecare medic de familie care activează în cadrul centrului de permanenţă, indiferent dacă este medic titular sau medic angajat”, se arată în ordin.
Acum, medicii de la Centrul de Permanenţă din Mărăşeşti primesc materiale sanitare şi medicamente de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean. În prezent, pe fiecare oră de gardă un medic primeşte, 12,8 lei, majorarea constând în 2,1 lei pe oră. În Vrancea există un singur Centru de Permanenţă, la Mărăşeşti. Acolo fac gărzi 6 medic