Cazul Italia a produs în DGASPC Maramureş discuţii şi soluţii. Deşi în numărul trecut al minunatului nostru săptămânal am pus mai multe întrebări conducerii Direcţiei condusă cu onor de Nicolae Boitor, nu am primit nici un răspuns. Aşa cum ne şi aşteptam.
În schimb, am primit de la cele două ONG-uri italiene un drept la replică şi o cerere de scuze, dar şi atenţionarea că vom fi daţi în judecată de către avocaţii celor două Asociaţii.
Povestea copiilor care se duc în tabere organizate, în parteneriat DGASPC şi Asociaţii italiene (FAUS şi SOS Bambini), capătă accente triste. Demersul nostru a plecat de la o constatare simplă. Mai mulţi copii instituţionalizaţi pleacă de mai mulţi ani în tabere de vară în Italia. În acest an, la scurt timp de la începerea acestor tabere, telefonul DGASPC a sunat şi au fost semnalate două suspiciuni de abuz sexual asupra a două fetiţe, una de 9 ani şi una de şase ani. Pentru cine nu este familiarizat cu limbajul mai tehnic al celor de la DGASPC, traducem! În cazul celor două fetiţe aflate în două familii de italieni, gazde ale taberei, şefele DGASPC, însoţitoare ale grupurilor de copii, au anunţat că există suspiciunea, temerea că au fost abuzate sexual. Noi am menţionat în primul material că abuz sexual nu înseamnă neapărat un act sexual consumat, ci există diverse forme ale abuzului sexual. Tot abuz este!
Fata de nouă ani este adusă în ţară, dar fetiţa de şase ani, nu.
Dacă nu s-ar fi întâmplat nimic, nu ar fi fost sesizată Direcţia de către şefele Direcţiei, nu ar fi fost adusă fata de nouă ani în ţară!
Dar să explicăm ce date avem.
Fetiţa de nouă ani a venit în Baia Mare şi, printre altele, a fost supusă unui test psihologic, un test care confirmă sau nu suspiciunile. Este instrumentul modern şi necesar în astfel de situaţii.
Testarea a durat ceva şi din citi