Acţiunea civică pentru asigurarea unor servicii medicale performante, în folosul cetăţenilor din oraşul Baia Sprie a intrat într-o nouă etapă: a certificatelor de acţionar în valoare de 20 de lei. O investiţie accesibilă oricui prin care se poate construi un vis: Spitalul Baia Sprie.
Reporter: Care este în prezent situaţia Spitalului Baia Sprie?
Dorin Vasile Paşca: Încet, închegăm grupul de suport local la spital, încercăm să ne adunăm o echipă civică mai mare decât am avut până acum, echipă pe care am implicat-o şi într-un miniproiect european, care îşi propune să găsească soluţii viabile pentru spital. Credem că toate serviciile de sănătate publice ar trebui conexate într-un sistem care să se autosusţină. Acum avem mai multe sisteme: avem sistemul de prevenţie în care lucrăm separat cu medicii de familie, avem sistemul de ambulatoriu cu medici specialişti cu care iar lucrăm separat şi avem sistemul de spital cu internări, care din nou lucrează oarecum separat. La nivelul comunităţilor mari, a municipiilor reşedinţă de judeţ nu e interesantă o astfel de conexiune. Au suficienţi bani încât chiar dacă unele conexiuni nu funcţionează, ele merg din inerţie. La noi, unde trebuie să creăm un sistem funcţional, trebuie tot angrenajul acesta să-l facem să meargă într-un circuit închis, să se autosusţină.
Specialiştii trebuie să lucreze mână-n mână cu medicii de familie, medicii de familie la fel cu specialiştii, cu laboratorul, şi să încercăm să încropim o bază spitalicească care să ne asigure măcar un număr minim necesar de paturi. Necazul mare e că pentru a da drumul măcar la un nivel ne-ar trebui măcar vreo 150.000 de lei. Numai pentru baza hotelieră. Avem 15.000. 10% din muncă e făcută. Mai trebuie 90%.
Rep.: Despre certificatele de acţionar?
Dorin Vasile Paşca: Am ieşit un pic de Sfântă Mărie, am încercat să promovăm u