Fostul preşedinte german Christian Wulff va fi primul şef de stat al republicii care va compărea în justiţie, după ce în februarie 2012 a demisionat în mijlocul unui scandal de corupţie. Primul termen în procesul în care Wulff este acuzat de trafic de influenţă este la 1 noiembrie, notează săptămânalul german „Der Spiegel”.
Wulff ar fi putut evita întregul proces, pentru că procuratura din Hanovra i-a oferit şansa de a plăti o amendă de 20.000 de euro dacă îşi recunoaşte vinovăţia. Dar Wulff a refuzat, susţinându-şi în continuare nevinovăţia.
Fostul preşedinte, o poziţie onorifică în Germania, este acuzat că l-a lăsat pe unul dintre prietenii săi, un producător de film, să achite parte dintr-o factură la un hotel în schimbul susţinerii sale faţă de un proiect de film, pe vremea când conducea regiunea Saxonia Inferioară.
Procurorii germani cred că pot dovedi că respectivul producător, David Groenewold, şi el urmărit în justiţie în acest dosar, a plătit o parte din călătoria lui Wulff şi a nevestei sale la faimosul Oktoberfest din Munchen, în 2008. Costul călătoriei a fost de 745 de euro.
Wulff, care a fost preşedintele regiuniunii Saxonia Inferioară din 2003 până în 2010, a afirmat tot timpul că a rambursat, ulterior, cheltuielile achitate de prietenul său, cu numerar.
Cel mai tânăr preşedinte al Germaniei, Christian Wulff, ales în iunie 2010, era considerat a fi un conservator modern, cu o reputaţie nepătată, până în momentul în care o serie de scandaluri l-a propulsat pe prima pagină a ziarelor. În 2011, „Bild” publica un material în care îl acuza pe Wulff că a luat un credit privat de la un om de afaceri ca să-şi cumpere o casă.
După ce i-a fost ridicată imunitatea, demisionarul Christian Wulff a fost înlocuit de pastorul protestant din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Joachim Gauck.