Preţul petrolului a atins marţi maximul ultimelor cinci luni, iar bursele din zona Golfului sunt în scădere puternică, indicele de referinţă de la Dubai afişând o corecţie de 7%, în aşteptarea reacţiei Washingtonului şi a statelor aliate la situaţia din Siria.
Astfel, preţul petrolului marca Brent, de referinţă în Europa, a crescut marţi cu un dolar, la 111,8 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni, potrivit The Guardian. Bursa din Arabia Saudită a afisat o scadere de 3%, iar cea din Dubai de 7%, analiştii comentând că declinul este cauzat de tensiunile din Siria, însă reacţia investitorilor este exagerată.
Cotaţia aurului, considerat o investiţie sigură în situaţii de criză, a urcat, la randul ei, cu 0,5%, la 1.411,3 dolari pe uncie. In alta ordine de idei, indicele bursier global MSCI All Country World Index a coborât cu 0,5%, în timp ce yenul japonez s-a apreciat cu 0,6% faţă de un coş de valute de referinţă, indicând scăderea apetitului investitorilor pentru risc şi trasferurile de capital către active cu un grad ridicat de siguranţă.
În Turcia, lira a atins un minim istoric faţă de dolar, cursul urcând pentru prima dată la 2 lire/dolari, după apariţia unor informaţii în presă potrivit cărora statul ar urma să se alăture unei acţiuni împotriva Siriei. Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a afirmat luni că folosirea armelor chimice în apropiere de Damasc la 21 august este "de necontestat". Kerry a declarat că Siria va da socoteală pentru folosirea de arme chimice împotriva populaţiei civile.
Washingtonul analizează o eventuală intervenţie militară împotriva regimului sirian. Un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron a declarat marţi că Marea Britanie pregăteşte planuri pentru o posibilă acţiune militară ca răspuns la folosirea armelor chimice în Siria, precizând că nu a fost luată încă nicio de