Incepand cu luna septembrie a acestui an, producatorii de palinca sau tuica vor plati mai mult pentru productia anuala. Asta dupa ce cuantumul cotei standard s-a marit cu peste 30 de procente, iar cota de acciza a crescut la 1.000 euro pe hectolitru. Afectati vor fi si ce producatorii mici, care in continuare vor beneficia de facilitatea reducerii acestei cote la jumatate, insa, in loc de 375 de euro, vor plati 500 de euro pe hectolitru pentru producatorii de tuica si rachiuri naturale.
Avand in vedere noile majorari, afectati vor fi, pe langa marile firme de productie, si micii producatori care faceau tuica sau palinca pentru uz propriu. De facilitatea reducerii cotei vor beneficia producatorii care nu realizeaza mai mult de 80 de litri de palinca de 60 de grade, sau 200 de litri de tuica de aproximativ 25 de grade. Limita maxima admisa pentru a beneficia de aceasta reducere este o productie de 50 de litri de alcool pur.
De la 1 septembrie, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Maramures va urmari incasarea sumelor datorate bugetului , reprezentand accizele din produsele accizabile in care intra si aceste rachiuri.
„Deci modul de stabilire, determinare, impunere, urmarire si incasarea acestor sume va reveni administratie judetului Maramures, care prin serviciile sale de inspectie fiscala va asigura incasarea sumelor in acest domeniu. Noi am avut in atributiune aceasta activitate si pana in 2009, cand a fost predata Vamilor, deci nu este o activitate sa zicem relativ noua. Modalitatile de control sunt cunoscute si bineinteles vom face aceasta activitate pe baza unui program lunar de inspectie fiscala, deci nu o sa ne afectam intreaga activitate , pentru a verifica din poarta in poarta“, a spus Ioan Popa, seful Administratiei Finantelor Publice Maramures.
Acesta a mai adaugat ca producatorii urmeaza sa fie verifi