Asociaţia persoanelor cu handicap din Oltenia, cu sediul la Târgu Jiu, şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj solicită modificare legislaţiei care vizează persoanele cu dizabilităţi. Una dintre propunerile transmise guvernului se referă la mărirea cuantumului indemnizaţiei, precum şi la alocarea de bani în loc de bilete de călătorie persoanelor imobilizate total.
„Indemnizația pe care o primește o persoană cu dizabilități este de 293 de lei și este extrem de mică. Ce poate face un astfel de om cu o așa sumă? Nici de medicamente nu le ajunge, ca să nu mai vorbim de mâncare, haine și utilități. Noi am cerut guvernului, acum două luni am depus o propunere la ministerul de resort, să se dubleze aceste sume.
De asemenea, noi nu suntem de acord nici cu criteriile pe care le iau în considerare autoritățile la evaluare. Am vrea ca aceste criterii pe care le iau medicii în considerare la adulții cu handicap și la persoanele pe caz de boală, pe invaliditate, să se unească. Vrem servicii de calitate pentru persoanele cu dizabilități.
În ceea ce privește biletele de călătorie pe care le primesc aceste persoane cu handicap, am propus ca, în locul biletelor de călătorie, persoanele cu dizabilități să primească bani. Avem multe persoane care nu se pot deplasa, ele nu pot merge nici cu autobuzul, nici cu trenul. Cred că în Gorj avem cam 3.500 de persoane care nu se pot deplasa. Lor le-ar prinde mai bine banii. Persoanele cu grad grav de handicap primesc câte 12 bilete, iar cele cu grad accentuat, șase bilete pe lună. Avem 920 de copii cu diverse forme de handicap. În total, în Gorj există peste 10.000 de persoane cu dizabilități“, a spus Mircea Andrei, reprezentant al asociaţiei şi director executiv adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
Asociaţia persoanelor cu handicap din Oltenia, cu sed