Principala cauză a toxiinfecţiei alimentare de la praznicul de la Vulpăşeşti de pe 18 august o reprezintă alimentele contaminate cu stafilococ. Cele două firme care au furnizat mâncarea vor fi amendate de inspectorii sanitari.
La începutul acestei săptămâni, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ au primit primele rezultate în cadrul anchetei desfăşurate după ce, pe 18 august, 20 de persoane s-au intoxicat la un praznic. Evenimentul a avut loc în satul Vulpăşeşti, comuna Sagna. În acea seară, 13 adulţi şi şase copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 83 de ani, au ajuns la spital, fiind diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară. A doua zi dimineaţă, o altă femeie s-a prezentat la spital, fiind şi ea diagnosticată cu toxiinfecţie alimentară. Din cele 20 de persoane care au participat la praznic şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, patru adulţi şi şase copii au necesitat internare. În cursul acestei săptămâni, ei au fost externaţi.
“S-au recoltat trei probe din alimentele care s-au servit la masă. Din punct de vedere fizico-chimic, rezultate sunt bune, dar, din punct de vedere microbiologic, două probe de alimente, respectiv din ciorba şi pilaful cu carne servite la praznic, au ieşit necorespunzătoare, în sensul că erau contaminate cu stafilococ”, a precizat medicul Roxana Pipirigeanu, şeful Serviciului epidemiologic din cadrul DSP Neamţ. Potrivit acesteia, s-au prelevat probe şi de pe vesela folosită la prepararea mâncării, dar şi de ustensilele utilizate, iar rezultate au fost negative, în sensul că nu au fost găsite neconformităţi. “De asemenea, au fost prelevate probe şi de la angajaţii celor două unităţi, iar rezultatele parţiale de până acum arată cu nu au probleme. Nu ştim, deocamdată, cum a ajuns stafilococul în mâncare, dar aşteptăm rezultatele finale, pentru a vedea dacă nu cumva unul dintre cei care au venit în contact cu alim