Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Franţa, a ordonat marţi reluarea în termen de două zile a înmatriculărilor de automobile Mercedes, blocate din luna iunie, apreciind că nu reprezintă un pericol grav pentru mediu, contrar afirmaţiilor autorităţilor de la Paris.
Ministerul Mediului a decis la 26 iunie să blocheze înmatriculările de vehicule clasa A, B, CLA şi SL, sub motiv că Daimler, grup care deţine Mercedes, nu respectă o nouă directivă europeană privind gazul refrigerant folosit în instalaţiile de climatizare ale maşinilor.
"Aplicarea acestei decizii este suspendată. Înmatricularea acestor vehicule nu poate fi privită ca având un impact major asupra mediului", a explicat judecătorul însărcinat cu acest caz, transmite AFP.
Modelele Mercedes ar fi trebuit echipate cu un nou gaz refrigerant, considerat mai puţin poluant, în virtutea unei directive UE intrată în vigoare în luna ianuarie. Daimler a constatat, în urma unor teste, că acest gaz ar fi periculos pentru siguranţa vehiculelor, existând riscul să ia foc în cazul unor coliziuni, astfel că a revenit la produsul anterior.
Toyota, cel mai mare constructor auto la nivel mondial, a decis la sfârşitul săptămânii trecute să renunţe la utilizarea gazului pentru instalaţiile de climatizare ale automobilelor impus de legislaţia europeană, urmând exemplul grupului Daimler.
Judecătorul a cerut Ministerului francez al Mediului să furnizeze codurile de identificare necesare înmatriculării vehiculelor menţionate.
Ministerul a încetat să facă acest lucru la jumătatea lunii iunie, dar decizia sa a fost respinsă de un tribunal administrativ. Instituţia a recurs atunci la o clauză de salvgardare, care autorizează un stat UE să nu înmatriculeze vehicule timp de maximum 6 luni, dacă reprezintă un pericol pentru sănătate, mediu sau siguranţa rutieră. Fran