Exclusiv Moment istoric. Tezaurul cultural al Romaniei a fost adus in tara
Documentele din Arhivele Imperiale ale Rusiei, ce-l privesc pe cel mai învăţat principe din ultimul mileniu, despre care au scris Voltaire, Byron, Shelley, au fost aduse acasa gratie filozofului Constantin Barbu. După mai bine de 120 de ani, cea mai mare colecţie de manuscrise vechi de peste 300 de ani se afla acum in Romania.
Despre „Proiectul Cantemir”, unul cu adevărat fără precedent în cultura română, ne-a vorbit in exclusivitate marele filozof Barbu. Aducerea din Rusia a manuscriselor facsimilate a fost o adevărată odisee, poveste mitică în care au jucat roluri grele Excelenţa Sa Alexander Ciurilin, ambasadorul Federaţiei Rusiei la Bucureşti - cel care l-a ajutat pe filozoful Constantin Barbu să recupereze manuscrisele strălucitului principe, lucru început pe la 1878 şi neterminat niciodată. Volumele Integrala Manuscriselor Cantemir sunt însoţite de studii introductive şi prefeţe scrise de cantemirologi străluciţi: Blaga, Noica, Călinescu, Cândea, Bodogae, Surdu sau Toma. Despre cum a luat naştere „Marele Proiect Cantemir” Barbu ne-a spus, rememorând o după-amiază din anul 2008, când la premiile Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“ a fost invitat ca laureat ambasadorul Ciurilin, căruia Barbu i-a cerut ajutorul întru facsimilarea manuscriselor Cantemir.
Rep.: Încep prin a vă întreba, domnule Constantin Barbu, ce înseamnă Cantemir astăzi şi ce putere au cărţile sale? Ce destin au avut manuscrisele sale?
Constantin Barbu: Pentru mine Cantemir este scriitorul român cel mai erudit şi cred că ştia carte mai adâncă decât Hasdeu însuşi şi Iorga însuşi. Poate unii vor fi şocaţi de această afirmaţie dar erudiţia istorică a lui Cantemir face o cumpănă bună cu Documentele Hurmuzaki. Dar Cantemir, astăzi, este necunoscut pentru cultura română fiindcă s