Ministerul Finanţelor Publice (MFP) este decis să-i pună pe toţi românii să-şi declare averile şi veniturile. Ca orice lege românească, există şi o portiţă, astfel că pot scăpa de etalarea în public a averilor cei care sunt pe placul Fiscului. MFP a pregătit un proiect de ordin cu modelul declaraţiei de patrimoniu şi de venituri pe care trebuie să o completeze orice persoană fizică supusă verificării situaţiei fiscale personale. La modul general, formularul este aproape identic cu declaraţia de avere pe care trebuie să o completeze bugetarii şi demnitarii.
Contribuabilii vizaţi de Fisc trebuie să declare dacă au case sau terenuri, maşini, bijuterii sau obiecte de artă în valoare de cel puţin 15.000 de lei, animale de rasă cu o valoare de cel puţin 15.000 de lei, conturi sau depozite bancare cu o valoare nespecificată, sau orice alte bunuri cu o valoare mai mare de 10.000 de lei, arată proiectul de Ordin al ministrului Finanţelor, care stabileşte conţinutul declaraţiei. Mai trebuie declarate poliţele de asigurare, dar şi cheltuielile personale sau cheltuielile cu persoanele aflate în întreţinere. Singura degrevare de sarcină a declaraţiei vizează poliţele de asigurare auto obligatorie (RCA). Actul normativ nu pomeneşte, însă, nimic de cealaltă poliţă obligatorie, respectiv de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale. Documentul este plin de ambiguităţi, pentru că la „cheltuieli personale” nu se precizează ce intră în această categorie. Potrivit proiectului de act normativ, trebuie declarate şi datoriile, dar şi împrumuturile acordate altor persoane.
De această declaraţie pot scăpa doar cei care primesc doar venituri din salarii. Dacă însă aceştia sunt strângători şi îşi fac conturi bancare, pot intra sub oblăduirea noii legi. Declaraţia de patrimoniu şi de venituri se depune în 60 de zile de la data solicitării acesteia de către Fisc sau î