Dacă ai datorii în lei, ai primit probabil mai multe înştiinţări de la bancă privind scăderea uşoară a valorii ratelor. Indicele Robor la 3 luni, luat în calcul la stabilirea dobânzilor la creditele în lei de bănci a pierdut peste 2% de la începutul anului, când oscila în jurul a 6%. Este o veste bună, mai ales pentru cei care deja au datorii de rambursat băncii. Pentru cei care cochetează cu ideea unui împrumut nou, lucrurile se schimbă. Exceptând creditul Prima Casă, unde marjele sunt decente (1-3% peste Robor), creditele de nevoi personale în lei sunt încă exorbitante. Cele mai bune oferte de pe Conso, de pildă, au DAE ce pleacă de la 11%-12%, peste nivelul Robor adăugându-se minimum 7%. Altfel spus, la ce bun că dobânzile din piaţa monetară interbancară sunt la minime istorice dacă creditele noi sunt încă foarte scumpe?
Motivaţia bancherilor este că “fetele bune s-au măritat deja” (citeşte clienţii foarte solvabili) iar acordarea de noi împrumuturi acum se face cu riscuri incluse mai mari. Vestea proastă aici este că nici împrumuturile de nevoi personale în euro nu reprezintă o alternativă de luat în calcul cât timp cele mai bune oferte pun peste nivelul Euribor minimum 10%, astfel încât DAE pleacă tot de la 11%, iar la pachet ai şi riscul valutar. Sfatul nostru ar fi să aştepţi o reluare a creditării şi vremuri mai bune în economie care să determine băncile să taie din marjele practicate înainte de a lua noi credite.
Evoluţia din prezent de pe piaţa monetară este determinată de scăderea la 4,5% a dobânzii BNR, lichiditatea oferită cu generozitate băncilor la licitaţiile repo (împrumuturi pentru o săptămână oferite de banca centrală) - dovadă că nici o bancă nu s-a prezentat la ultimele două, un context internaţional mai calm. Robor la 3 luni era ieri de 3,71%, în condiţiile în care în 2007, când se consemna bula creditului în România, nu coborâse