Statul român se confruntă cu o situaţie cel puţin paradoxală: nu-şi poate încasa impozitele pentru că 80 la sută din proprietarii în acte ai terenurilor agricole sunt morţi, ne spune Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Rudele refuză să facă succesiunea pentru că operaţiunea costă cât pământul moştenit.
Impozitarea terenurilor agricole a devenit o misiune imposibilă pentru statul român. Şi asta pentru că marea majoritate a proprietarilor sunt morţi. “Cei de la minister se plâng că nu le funcţionează impozitarea pe veniturile ţăranilor, că se aşteptau la vreo 600 de producători, dar s-au înscris doar vreo sută şi ceva. Le-am spus că nici n-au cum să se înscrie mai mulţi, pentru că nu s-a luat în calcul o realitate despre care nu vorbeşte nimeni, şi anume că 80 la sută din suprafeţele din România au proprietarii morţi, şi nu s-au făcut succesiunile. Toate documentele care sunt în baza de date sunt pe defunct, iar pământul e valorificat de fiu-său sau fiică-sa sau câţiva urmaşi. Nu au făcut succesiune pentru că sunt scumpe toate, cadastrul, notarul”, ne-a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.
“Când vine să-şi ia pomana de la APIA, l-am rupt”
Laurenţiu Baciu ne-a mai spus că, acum doi ani, la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor, unde se aflau şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, a propus o soluţie pentru ieşirea din acest impas. “Le-am spus atunci că, dacă vor să încaseze impozite pe aceste terenuri, trebuie să scoată termenul de proprietar şi să pună în loc termenul de utilizator. Iar pe utilizator îl prind când se înscrie la APIA, la pomană, şi când îi dau banii pe subvenţie, l-am rupt. Şi atunci, dintr-un clik, mi-am încasat toţi banii de la cel care a utilizat pământul, care a obţinut venituri. Aşa,