UCM Reșița ar putea intra într-o zodie salvatoare, în urma unui memorandum aprobat de guvern, prin care își fac apariția câteva soluții de ieșire din insolvență și redresare a marii uzine reșițene. Venind dintr-o privatizare considerată de actualii administratori judiciari ai uzinei, nereușită, UCMR, cu datorii enorme, de 200 de milioane de euro, și cu un fond de salarii sensibil egal cu profitul, reprezintă o grea piatră de încercare pentru cei care și-au propus să salveze ceea ce era considerat odinioară ”mecanicul șef al industriei românești.”
Remus Borza, reprezentantul firmei Eurinsolv, administratorul judiciar al UCMR, dar și al Hidroelectrica, societate cu care se speră ca uzina reșițeană să lucreze pe comenzi ferme, a făcut marți, la sediul uzinei, o analiză rece, exactă, a situației. Alături de el s-au aflat liderii politici responsabili, practic, de presiunile făcute la cabinetul Ponta pentru a salva UCMR: președintele consiliului județean și vicepreședinte al PNL, Sorin Frunzăverde, vicepreședintele PSD, Ion Mocioalcă, președintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, dar și prefectul județului, Silviu Hurduzeu, Adrian Volintiru, președintele Autorității de Administrare a Activelor Statului (AAAS), precum și managerii și liderii de sindicat ai uzinei.
Situația UCMR nu e deloc roză, în acest moment. Datoriile, de aproximativ 200 de milioane de euro, nu pot fi șterse, 1.000 de oameni se află în șomaj tehnic, iar, în plus, uzina se întinde pe 27 de hectare, are 250.000 de metri pătrați de hale, fapt ce o face costisitoare, purtătoare de impozite și greu de administrat. Piețele tradiționale, dar și cele emergente sunt greu de recucerit, aici fiind nevoie de un marketing performant. De altfel, tot marți a fost revocat din funcție și directorul economic al UCMR.
În afară, însă, de intenția de a salva uzina de la faliment, prezentâ