Pe 29 august, ora 16,00, se închide sesiunea de depunere a cererilor de finanţare şi a documentaţiei în cadrul programului Start 2013.
„Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START” încurajează şi stimulează înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), fiind implementat de Ministerul Economiei, prin Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM (AIPPIMM). Astfel, participantii care au trecut în etapa evaluării administrative (lista a fost publicata pe site-ul AIPPIMM) trebuie să trimită cererea de finanţare la oficiul teritorial agenţiei de care aparţine judeţul în care este înregistrată firma solicitantă. Judeţul Buzău aparţine de Oficiul teritorial Constanţa
Bugetul alocat programului pentru anul 2013 este de 20 milioane lei, sumă care va fi acordată sub forma de alocaţii financiare nerambursabile unui număr de 200 de beneficiari, arată estimarile instituţiei. Potrivit AIPPIMM, statul finanţează implementarea planurilor de afaceri depuse de solicitanţi, prin acordarea unor alocaţii financiare nerambursabile. Modalitatea de acordarea a acestor alocaţii se realizează prin două scheme de finanţare.
Finanţare prin credit bancar
Alocaţiă financiară nerambursabilă este de maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Astfel, creditul bancar reprezintă minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar şi va fi acordat de către instituţia de credit parteneră. De asemenea, banca poate acorda un împrumut şi pentru cheltuielile neeligibile aferente proiectului, dar în afara programului.
Creditul bancar acordat în cadrul programului START poate fi garantat în proporţie de 80