Începând de anul viitor, persoanele fizice vor plăti impozite mai mari pe clădiri, dacă în sediul respectiv îşi are sediul vreo firmă. O altă noutate pe care o va introduce Ministerul Finanțelor este că și persoane fizice vor avea de completat declarația de avere.
Noua măsură privind impozitarea este luată în calcul în contextul în care impozitele locale pe proprietate nu vor mai fi stabilite în funcţie de categoria proprietarului – persoană fizică sau juridică -, ci luând în considerare destinaţia spaţiului – locuinţă sau sediu comercial. Dacă măsura va fi aprobată de Guvern, s-ar putea ca noua regulă de impozitare mai mare să nu fie aplicată şi în cazul celor care au trecut în evidenţe în locuinţa de domiciliu şi sediul unei firme. Însă dacă mai au alt apartament şi îl închiriază unei societăţi comerciale, impozitul pe clădire va fi similar persoanelor juridice.
Pentru clădirile deţinute de firme, impozitul se aplică la valoarea contabilă a imobilului, stabilită prin evaluare, iar persoanele fizice plătesc taxe pe locuinţe în funcţie de cota stabilită de autorităţile locale, cu respectarea criteriilor de zonă, suprafaţă etc.
Astfel că persoanele care au închiriate spaţii în care se desfăşoară activităţi precum cabinete notariale, comerţ, salon de înfrumuseţare sau altele, din categoria aşa ziselor “afaceri de apartament” ar urma să plătească impozite şi de zece ori mai mari.
O altă măsură este declaraţia de venituri şi patrimoniu pe care persoane fizice vor trebui să o completeze, la cererea Fiscului. Sunt vizaţi cei suspectaţi de evaziune fiscală. Aceştia vor trebui să declare toate proprietăţile, imobile, terenuri, cabane, obiecte de lux, conturi bancare, acţiuni sau cheltuieli peste 2.500 de euro, spre exemplu vacanţe în străinătate.
Foto: arhivă
URL scurt: http://alba24.ro/?p=228359
Începând de anul viitor, persoanele fiz