Patru suceveni a căror singură şansă de vindecare este terapia în străinătate, prin intervenţii care nu se practică în România, au profitat în ultimul an de această oportunitate, oferită de stat. Este vorba de pacienţi cu afecţiuni grave pentru care nu există posibilităţi terapeutice în ţară şi care s-au adresat Direcţiei de Sănătate Publică în vederea obţinerii unui tratament gratuit peste hotare. Bolnavii în cauză au primit ajutorul de care aveau nevoie în baza unui program derulat prin această instituţie de ministerul de resort, însă traseul parcurs a fost unul anevoios. Şi asta, deoarece legislaţia în domeniu este destul de stufoasă, iar timpul pentru obţinerea aprobării destul de lung, de până la şase luni. Sumele plătite de stat pentru vindecarea acestor pacienţi sunt confidenţiale, susţin reprezentanţii DSP Suceava, care dezvăluie însă că, aşa cum era de aşteptat, costurile în asemenea cazuri sunt imense şi imposibil de suportat de bolnavii de rând.
Unul dintre cei care au reuşit să convingă statul că sunt îndreptăţiţi să se trateze gratuit în străinătate, după ce au parcurs toate etapele care le-au fost impuse, este un bărbat de 44 de ani cu leucemie. Suceveanul şi-a căutat leacul la o clinică din Israel, unde anul trecut a beneficiat de un transplant cu celule stem. El continuă acum terapia cu o infuzie de limfocite, în aceeaşi ţară. Şi aceste costuri îi sunt decontate integral de stat, în cadrul aceluiaşi program, bărbatul primind ulterior, de la Ministerul Sănătăţii, o suplimentare de fonduri.
Celebrul spital AKH din Austria şi o clinică din Israel, ultima soluţie pentru două sucevence de 28 de ani
În ultimul an, şi o tânără de 28 de ani, bolnavă la rândul ei de leucemie, şi-a pus toate speranţele în această ultimă soluţie, programul derulat de DSP Suceava. Ea a reuşit să fenteze moartea în acelaşi mod: un transplant de celule s