Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a câştigat un nou proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. “De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic” înseamnă înfiinţarea unei bucătării romane şi a unei taverne, spaţiu destinat servirii mesei.
Proiectul a fost declarat câştigător în urma sesiunii de finanţare, etapa a II-a la aria Activităţi Muzeale. S-a clasat pe locul al II-lea, din cele patru care au primit finanţare. Administraţia Fondului Cultural Naţional a alocat proiectului suma de 45.000 de lei. Va fi implementat din luna noiembrie, iar bucătăria va fi amenajată în spaţiul expoziţional de la Palatul Apor. Cei interesaţi de vizitarea expoziţiei cu specific roman o pot face pe o perioadă de două luni, de la deschidere, ulterior fiind găsit un spaţiu permanent, pentru expunerea bucătăriei de specific roman.
”Proiectul îşi propune să prezinte publicului vizitator un aspect important din viaţa cotidiană romană, respectiv alimentaţia şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum. Populaţia romană consuma mult ulei de măsline, carne, legume, sos de peşte, linte, fructe, pui. Multe dintre ingredientele folosite de romani se găsesc atât în ţară, cât şi la noi în zona Munţilor Apuseni. Vizitatorii vor face o călătorie în timp şi vor putea vedea cum trăiau şi cum mâncau romanii. Vor gusta din bucatele pregătite după reţete romane, participând interactiv la actul de reenactment istoric”, a spus Beatrice Ciută, coordonatorul de proiectului.
”Activitatea principală a proiectului o constituie amenajarea şi organizarea unui cadru domestic autentic axat pe arhitectura interioară şi activităţile specifice bucătăriei romane şi a unui spaţiu destinat servirii mesei dintr-o tavernă. Se propune reconstituirea interiorului unei bucătării romane cu mobilier, instalaţia p