Reîncepe bătălia pentru statutul de zonă defavorizată! În perioada 2007-2013, mai multe localităţi maramureşene au fost tăiate de pe listă din cauza unor criterii aberante. Efectul? Reducerea subvenţiei cu peste 200 de Euro, pe care fermierii puteau să o încaseze.!
Zonele montane defavorizate sunt stabilite „din pix”! În perioada 2007-2013, localităţi situate în creierul munţilor, ca şi Preluca, nu au beneficiat de acest statut şi de facilităţile aferente. Măsura a însemnat reducerea subvenţiei de peste 200 de Euro, pe care agricultorii puteau s-o încaseze. În schimb, alte comune, din zone mai de şes, au prins un loc pe listă şi, implicit, acces la „sacul cu fonduri”. O situaţie aberantă care a pus pe jar primari, fermieri şi parlamentari şi care s-ar putea repeta din nou în perioada 2014-2020, pentru că ministerul agriculturii vrea să menţină criteriile actuale. Vreţi exemple? Vă dăm. Până la aderarea României la UE, criteriile trebuiau îndeplinite pe localitate, apoi, din 2007, pe întreaga comună. Astfel că, sate cocoţate în creierul munţilor ca şi Preluca nu au acces la subvenţii din cauză că alte sate din comuna Copalnic Mănăştur sunt situate „la vale”. De aici au pornit inclusiv discuţii privind scindarea unor comune.
Criteriile stabilite pentru următoarea perioadă de finanţare, 2014-2020 urmează să fie stabilite în această perioadă. Într-un răspuns la interpelarea deputatului Vasile Berci, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin arată că: „în această perioadă, Comisia Europeană a propus ţărilor membre principalele orientări ale viitoarei politici agricole comune (PAC). Pe această bază, Comisia a prezentat Statelor Membre o propunere de Regulament privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală FEADR aferent perioadei 2014-2020, aflată în prezent în proces de negociere c