Nu îţi permiţi să schimbi mobila în funcţie de tendinţe? Poţi să încerci să-i schimbi înfăţişarea recondiţionând-o, chiar dacă e zgâriată sau şi-a pierdut luciul. Iată câteva sfaturi despre cum poţi să dai un aspect nou mesei, dulapului sau noptierei învechite.
Curăţă suprafaţa
Primul pas în recondiţionarea unui mobilier e pregătirea suprafeţei.
Şterge de praf piesa de mobilier cu o cârpă moale, urmată de o ştergere cu alcool care să îndepărteze toate urmele de pe suprafaţă şi care evidenţiază defectele care trebuie reparate.
O altă metodă pentru curăţarea piesei de mobilier e ştergerea acesteia cu o soluţie formată din 85% apă şi 15% amoniac.
Şlefuieşte cu smirghel
Dacă piesa de mobilier pe care vrei s-o recondiţionezi este zgâriată sau vrei să-i schimbi culoarea, e nevoie să apelezi la o tehnică abrazivă.
Pentru a scăpa de zgârieturi, lac sau vopsea, foloseşte o bucată de smirghel (o hârtie cu o granulaţie mai mare e folosită pentru o şlefuire mai adâncă, în timp ce, dacă vrei să creezi o suprafaţă foarte netedă, este indicat să foloseşti o hârtie cu o granulaţie mică).
Dacă lacul sau vopseaua veche nu se poate îndepărta uşor, utilizează şi un dizolvant pentru vopsea (îl poţi achiziţiona din magazinele de amenajări şi bricolaj).
După şlefuire, dacă mobila prezintă orificii pronunţate, denivelări, crăpături sau zgârieturi foarte mari, este recomandat să le acoperi cu un strat de grund înainte de vopsire.
După ce ai terminat procesul de şlefuire, şterge bine praful cu o cârpă moale şi aspiră bine suprafaţa.
Aplică lac sau vopsea
După ce ai curăţat lacul vechi, aplică un strat nou de lac de calitate sau ceară.
La final, după ce se usucă lacul, şterge mobila cu ulei de lămâie, pentru a-i spori luciul.
În cazul în care vrei să vopseşti mobilierul respectiv, optează pentru o vopsea rezistentă la curăţa