19 asistenţi maternali profesionişti (AMP) angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au renunţat anul acesta, de voie sau de nevoie, la această profesie.
14 dintre ei şi-au încetat activitatea pentru că s-au pensionat, au demisionat sau nu şi-au mai înnoit atestatul după expirarea lui. În cazul celorlalţi 5 a intervenit DGASPC, retrăgându-le atestatul, pe motive care se rezumă la un singur aspect: s-au dovedit ulterior necorespunzători îngrijirii în condiţii normale a minorilor daţi în plasament.
Chiar dacă în ultimii trei ani au dispărut din statele de plată ale DGASPC Suceava circa 90 de asistenţi maternali, profesia continuă să fie încă atractivă şi în situaţia în care nu există în zonă prea multe locuri de muncă. Este, pe de altă parte, o necesitate acută, dat fiind, anual, numărul mare de copii care nu-şi mai găsesc locul în propriile familii, iar statul este obligat să le găsească liniştea şi siguranţa oferite de părinţi plătiţi.
DGASPC a primit în perioada 2008 – 2013 nu mai puţin de 380 de cereri din partea unor persoane care au dorit să devină asistenţi maternali, aproape 100 fiind depuse doar anul acesta. După evaluare, au fost selectate 30 care vor intra, din data de 29 august, la cursuri de formare pentru a primi în îngrijire câte 2 copii, dintre care unul cu handicap.
În ianuarie a.c. au primit atestat de AMP alţi 30 de suceveni, ei devenind astfel disponibili îngrijirii copiilor între 0 şi 2 ani pentru care se impune plasament în regim de urgenţă. Mulţi dintre ei au trecut deja la treabă în cele 8 luni scurse din acest an, iar alţii se pot trezi oricând cu o echipă a DGASPC la uşă care să le aducă micuţul care are nevoie de ei.
Mamele de la stat au fost anul acesta o variantă mai bună pentru 50 de copii
Din ianuarie şi până în prezent, DGASPC Suceava a plasat la asisten