O arie naturală protejată îşi poate pierde statutul dacă şi-a pierdut valoarea "în tot sau în parte" şi pentru dezvoltarea de proiecte ce pot afecta semnificativ o astfel de zonă nu mai este necesar avizul obligatoriu al administratorului, ci doar unul consultativ, potrivit unui proiect de OUG prezentat de Mediafax.
Proiectul pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediulu şi Schimbărilor Climatice (MMSC) până miercuri.
Prevederile proiectului de act normativ au fost criticate de WWF România şi Societatea Ornitologică Română. Ambelele organizaţii au protestat "cu indignare" faţă de unele dintre modificările propuse, mai ales faţă de acelea care vizează transformarea avizului obligatoriu al administratorilor/ custozilor într-unul consultativ şi desfiinţarea ariilor protejate, în urma pierderii parţiale a obiectivelor de conservare.
"În cazul ariilor naturale protejate de interes naţional care şi-au pierdut valoarea şi capacitatea conservativă pentru care au fost declarate iniţial, în tot sau în parte, se poate dispune încetarea regimului de arie naturală protejată printr-un act normativ de acelaşi nivel cu cel prin care aria naturală protejată a fost declarată", se arată în proiectul de OUG lansat în dezbatere publică de MMSC.
Prevederea modifică articolul 56, alineatul 1, potrivit căruia "în cazul ariilor naturale protejate de interes naţional care şi-au pierdut valoarea şi capacitatea conservativă pentru care au fost declarate iniţial, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi pădurilor poate dispune încetarea regimului de arie naturală protejată (...)".
Totodată, "în procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţ