Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a prezentat marţi proiectul DE GUSTIBUS: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic. Proiectul va fi implementat din luna noiembrie, iar bucătăria va fi amenajată în spaţiul expoziţional de la Palatul Apor. Iniţiatorii proiectului îşi propun crearea unui cadru domestic autentic axat pe activităţile specifice unei bucătării romane şi un spaţiu destinat servirii mesei dintr-o tabernă. Cei interesaţi de vizitarea expoziţiei cu specific roman o pot face pe o perioadă de două luni. Urmând ca apoi să fie găsit un spaţiu permanent pentru reconstituirea bucătăriei de specific roman.
Proietcul a fost declarat câştigător în urma sesiunii de finanţare a proiectelor culturale, etapa a II-a la aria Activităţi Muzeale. S-a clasat pe locul al II-lea, din cele patru care au primit finanţare. Administraţia Fondului Cultural Naţional a alocat proiectului care aparţine Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, suma de 45.000 de lei.
Institutul de Arheologie Sistemică Iuliu Paul din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia este colaborator în cadrul acestui proiect. Echipa de implementare este constituită din dr. Beatrice Ciută, coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan, arheolog specialist în epoca romană, responsabilă cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu, grafică concept şi design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan, restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu, arheolog specialist, Doru Bogdan, arheolog specialist, Alexandra Daisa, marketing, promovare şi design expoziţie.
Coordonatorul de proiectului, Beatrice Ciută, a spus că proiectul îşi propune să prezinte publicului vizitator, un aspect important din viaţa cotidiană romană, respectiv alimentaţia şi obi